Piernikarstwo na Dolnym Śląsku ma wielowiekową historię. Duch tradycji towarzyszy nam od początku do końca. Miód do naszych pierników pozyskujemy z własnej pasieki, której ule stoją zaraz za Kuźnią. Przyprawy starannie selekcjonujemy i sprawdzamy przed użyciem. Mąkę sprowadzamy tylko z jednego zaufanego młyna.
Jednakże takie pierniki jakie wytwarzamy, zwane „piernikiem figuralnym” wymagają znacznie więcej. Każda partia pierników wykonana zgodnie z kilkusetletnią recepturą, poddawana jest odpowiedniemu wymieszaniu i dojrzewaniu, a trzeba wiedzieć, że czasem trwa to naprawdę długo. Potem dobrze rozwałkowane i dojrzałe ciasto trzeba ręcznie wycisnąć do drewnianych form. Formy te są replikami lub naszymi projektami i powstają także w naszej pracowni. Mogą powstać dzięki temu, że od lat zajmowaliśmy się snycerstwem i renowacją pamiątek po wiekach minionych.