Piernikarstwo na Dolnym Śląsku ma wielowiekową historię. Duch tradycji towarzyszy nam od początku do końca. Miód do naszych pierników pozyskujemy z własnej pasieki, której ule stoją zaraz za Kuźnią. Przyprawy starannie selekcjonujemy i sprawdzamy przed użyciem. Mąkę sprowadzamy tylko z jednego zaufanego młyna. Jednakże takie pierniki jakie wytwarzamy, zwane „piernikiem figuralnym” wymagają znacznie więcej. Każda partia pierników wykonana zgodnie z kilkusetletnią recepturą, poddawana jest odpowiedniemu wymieszaniu i dojrzewaniu, a trzeba wiedzieć, że czasem trwa to naprawdę długo. Potem dobrze rozwałkowane i dojrzałe ciasto trzeba ręcznie wycisnąć do drewnianych form. Formy te są replikami lub naszymi projektami i powstają także w naszej pracowni. Mogą powstać dzięki temu, że od lat zajmowaliśmy się snycerstwem i renowacją pamiątek po wiekach minionych.
DREWNIANE FORMY PIERNIKARSKIE
Forma piernikarska powstaje na desce lipowej bądź gruszkowej. Pierwszym etapem jest projekt na papierze, który przenoszony jest deskę. I tu rozpoczyna się prawdziwa sztuka! Kawałek po kawałku na desce powstaje zaprojektowany wzór. Nie sam! Wszystko to dzięki utalentowanym dłoniom Mistrza i jego dziesiątkom różnej wielkości, bardzo ostrych dłutek.
MIODY
Nasze miody są najlepsze na świecie – przynajmniej w opinii małego smakosza Olka, który nie chce jeść miodu z żadnej innej pasieki:) Dobrze, że nasza przyszłość ma dobry smak i wspaniały gust, bo co by się stało z ludzkością! Nasze pszczoły są najfajniejsze i najbardziej pracowite. Pracują od rana do nocy od poniedziałku do niedzieli. Dlatego miód przez nie wytworzony smakuje niepowtarzalnie!
error: Content is protected !!
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaBrak zgodyPolityka prywatności